BIO

Geboren onder de rook van Leiden, verhuis ik middenin de zestiger jaren van de vorige eeuw naar de rand van ‘t Gooi. Middelbare scholen in Laren en Hilversum doorloop ik weinig succesvol. Wel ontstaat in die periode mijn roepnaam Sjax, een verhaspeling van het Franse Jacques’, let wel: met een komma erachter. Muziek vult mijn dagen. Op mijn vijftiende schrijf ik mijn eerste liedjes. Eerst in het Engels, later vooral Nederlands.

Omdat ik toch iets nuttigs moet doen studeer ik verpleegkunde en rechten. Vanaf midden jaren ’80 richt ik mij op het verbeteren van de kwaliteit en veiligheid in de zorgsector. Daarover publiceer ik artikelen en columns in vakbladen en een aantal boeken. Zie elders op deze website.

Ik richt in 2007 Triaspect op, instituut voor veilige zorg, en ontwikkel een digitaal meld- en verbetersysteem (TriasWeb) voor het leren van fouten en incidenten in de zorg. Het succesvolle programma is in honderden instellingen in gebruik. Zie ook mijn linkedin pagina hier. 

In 2014 zeg ik Triaspect vaarwel en sindsdien vul ik mijn dagen met muziek en schrijven (fictie!), vrijwilligerswerk, druiven plukken, reizen, fietsen, klussen, taalmaatje, barman, zaalwacht enzovoort. Uitsluitend leuke dingen. Ik werk daarnaast nog twee jaar (2014-2016) parttime als wijkverpleegkundige en in 2020 en 2021 bij de GGD Gelderland-Zuid in de teststraat om mijn bijdrage te leveren aan het bestrijden van covid-19. Eind 2023 maak ik deel uit van het vaccinatieteam bij dezelfde GGD als ‘prikker’, Ik ben daarnaast lid van het Stembureau Nijmegen en ‘teller’ bij verkiezingen.

Van 2015 tot en met 2020 (ivm corona gestopt) organiseer ik in Brebl met enige regelmaat een Nederlandstalig programma voor lichte (pop)muziek onder de naam Hagelslag in Brebl. Vele muziekvrienden begeleiden mij bij die optredens en maken mijn liedjes mooier dan ooit.

Af en toe, doorgaans bijgestaan door andere muzikanten, geef ik concerten in huiskamers en op kleine podia. Zie agenda. Boekingen: zie de contactpagina.

En ik blijf schrijven. Eind 2020 komt Tante Auk uit, een bundel met elf verhalen. Ik werk aan een nieuwe bundel.